Scherpenzeel grenst aan het natuurreservaat de Rottige Meente. De Rottige Meente is zeer vogelrijk en in trek bij natuurliefhebbers. Het gebied staat in verbinding met het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Trilveel, rietlanden en moerasbossen met daartussen sloten, vaarten en petgaten zorgen voor een unieke biodiversiteit.
Zo is de otter in 2002 opnieuw uitgezet en plant zich inmiddels succesvol voort. Bij de ‘Rietnymf Life & Nature Centrum’ in het naburige dorp Munnekeburen worden otters opgevangen die verweesd zijn of gewond.
De grote vuurvlinder voelt zich ook thuis in het laagveen gebied en komt in nog maar slechts enkele gebieden in Nederland voor. Waaronder dus de Rottige Meente en NP Weerribben-Wieden.
In het dorp Ossenzijl staat het bezoekerscentrum van het NP Weerribben-Wieden hier worden vele activiteiten georganiseerd en kunnen o.a. bootjes en kano’s worden gehuurd.

Staatsbosbeheer beheert in Kuinre (op 5 km afstand) het ‘Kuinderbos’.
Het bos beslaat 1100 hectare en is in elk jaargetijde de moeite waard om te bezoeken.
In de herfst trekken vele paddenstoelliefhebbers het bos in om de vele paddenstoelen en zwammen te determineren en fotograferen.
De das verstopt zich hier tussen de bomen en laat zich schaars zien. De grote weerschijnvlinder, een zeldzaamheid in ons land, is in het Kuinderbos te vinden.
Net als de bosbeekjuffer en andere juffers- en libellensoorten die te vinden zijn boven het water van ondiepe poeltjes.
Het Staatsbosbeheer heeft speciaal voor honden een ‘natte neuzenroute’ uitgezet. De route komt langs een groot speelveld met klein zwemstrandje.

Wolvega

Het dorp Wolvega ligt op 10 km afstand, hier worden in de zomerperiode vaak markten, festivals en braderieën georganiseerd.
Ook de grotere supermarkten kun je hier vinden, het dorp beschikt over een bescheiden winkelstraat waar de meest voorkomende dingen gehaald kunnen worden.
In Wolvega kan je ook prima een hapje eten bij diverse restaurants of cafeetjes.

Woudagemaal in lemmer

Linksboven Scherpenzeel, op zo’n 8 km rijden ligt Lemmer. Door zijn ligging aan het IJsselmeer en aan de Friese Meren, verdient deze plaats met recht de naam ‘Poort van Friesland’.
Het historisch centrum en de gezellige terrasjes trekken veel bezoekers. Ook het strand van Lemmer, gelegen aan het IJsselmeer, kan rekenen op vele dagjesmensen.
Voor hondenbezitters is er een klein stukje strand gereserveerd.
Wat je beslist gezien moet hebben is het stoomgemaal van Lemmer; het Ir. D.F. Woudagemaal staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal van de wereld.
Bij het stoomgemaal is een bezoekerscentrum gerealiseerd waar je je kan laten informeren en verwonderen over dit hoogstaand stukje technisch vernuft.

Lekker varen of kanoën in het nationaal park de weeribben

Buitencentrum NP Weerribben te Ossenzijl, ligt op 5 km afstand van de camping.
Dit is hèt startpunt voor een vaartocht met overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Ook de boswachter neemt je vanaf het Buitencentrum mee de natuur in. Voor kinderen worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.
Er is een winkeltje met leuke natuur gerelateerde artikelen.

nl_NLDutch
Camping pieter's farm